OVERGEWICHT

Kijk naar je gedachten, vooraleer ze daden worden. Kijk naar je daden, vooraleer ze gewoontes worden. Kijk naar je gewoontes vooraleer het jouw levensstijl wordt.

 

Overgewicht is één van mijn vakgebieden. Dit is dan ook geen blog voor je eerste stap naar een gezonde(re) levensstijl maar hopelijk wel voor je laatste poging. Dit is een blog voor mensen die van lekker eten houden maar er genoeg van hebben te vechten tegen hun drang naar eten, tegen de vermoeidheid of een knorrende maag, en voor chronische diëters die vinden dat ze echt niet nog een ander dieet aankunnen. Wel beste foodies, welkom. I’ve been expecting you!

Schermafbeelding 2014-12-27 om 12.43.08

Naast volwassenen begeleid ik ook kinderen. Daarin ben ik gespecialiseerd aan de hand van mijn bachelorproef. We zijn namelijk in een tijdperk beland waar voedsel elke minuut van de dag in overmaat beschikbaar is. Er wordt steeds meer energie opgenomen dan eigenlijk nodig met de welvaartsziekten als gevolg. Het ‘voedingsverstand’ komt jammer genoeg niet met de jaren. Obesitas wordt steeds op jongere leeftijd gediagnosticeerd, waardoor het risico op hart- en vaatziekten, diabetes en osteoporose toeneemt. Terwijl het voedingsaanbod alsmaar groter wordt, wordt de beschikbare speel- en bewegingsruimte alsmaar kleiner. Een ongezonde levensstijl en een te geringe lichaamsbeweging zijn de voornaamste determinanten die bijdragen tot de zogenaamde obesogene omgeving. Uit de Gezondheidsenquête van 2013 blijkt dat één op vijf jongeren (2-17 jaar) te dik is en 7% kampt met zwaarlijvigheid. Schrijnende cijfers die alsmaar toenemen. Leer je kind een gezonde levensstijl aan vooraleer het te laat is en geef zelf ook het goede voorbeeld!

Meer lezen over overgewicht bij kinderen: bachelorproef Michael Ternoot

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.