COELIAKIE & GLUTENSENSITIVITEIT

CoeliSchermafbeelding 2015-01-28 om 22.12.22akie is een pathologie dat al gekend was bij de oude Grieken (coeliakie verwijst naar het griekse woord “koilia” of “buikholte-ingewanden”). In 1950 toonde de Nederlandse kinderarts W. Dicke aan dat patiënten genazen wanneer hun voeding geen tarwe-, gerst- of roggeproducten bevatte. Sindsdien is het inzicht in het ontstaan van de aandoening sterk toegenomen, en kan coeliakie gedefinieerd worden als een auto-immuunaandoening (Van Winckel et al, 2014). Coeliakie is een complexe auto-immuun enteropathie, die ontstaat door interactie tussen (een chronische intolerantie voor) gluten in de voeding en immunologische, genetische en omgevingsfactoren.

Op onderstaand filmpje wordt makkelijk uitgebeeld wat coeliakie inhoudt: https://www.youtube.com/watch?v=DXjpb7SFi3s Schermafbeelding 2015-01-28 om 22.12.34

Samen met u ga ik op zoek naar een uitgebalanceerd (én smakelijk!) voedingspatroon zonder nutritionele tekorten en zonder daarvoor (dure!) glutenvrije producten te moeten aanschaffen.

Geef een reactie