COELIAKIE & GLUTENSENSITIVITEIT

CoeliSchermafbeelding 2015-01-28 om 22.12.22akie is een pathologie dat al gekend was bij de oude Grieken (coeliakie verwijst naar het griekse woord “koilia” of “buikholte-ingewanden”). In 1950 toonde de Nederlandse kinderarts W. Dicke aan dat patiënten genazen wanneer hun voeding geen tarwe-, gerst- of roggeproducten bevatte. Sindsdien is het inzicht in het ontstaan van de aandoening sterk toegenomen, en kan coeliakie gedefinieerd worden als een auto-immuunaandoening (Van Winckel et al, 2014). Coeliakie is een complexe auto-immuun enteropathie, die ontstaat door interactie tussen (een chronische intolerantie voor) gluten in de voeding en immunologische, genetische en omgevingsfactoren.

Op onderstaand filmpje wordt makkelijk uitgebeeld wat coeliakie inhoudt: https://www.youtube.com/watch?v=DXjpb7SFi3s Schermafbeelding 2015-01-28 om 22.12.34

Samen met u ga ik op zoek naar een uitgebalanceerd (én smakelijk!) voedingspatroon zonder nutritionele tekorten en zonder daarvoor (dure!) glutenvrije producten te moeten aanschaffen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.