Appel-crumble taart met amandelcrème

Deeg 
200g volkoren speltmeel
15g eidooier | 1/4 tl zout | 100g boter
50g kokosbloesemsuiker
50g koud water

Vulling

Amandelcrème
150g amandelen |  10g bloem
50g kokosbloesemsuiker | 50g honing
1 tl citroensap | 1 ei

Appelvulling
150ml appelsap
sap 1/2 limoen
2 eetl honing
1kg appels
2 eetl. maiszetmeel

Crumble
45g hazelnoten | 50g walnoten | 75g havervlokken
40g boter | 1 eetl honing
1/2 tl gemalen kaneel | 1/4 tl gemalen kruidnagel

Meng voor het deeg het meel, zout en kokosbloesemsuiker in een grote mengkom. Snijd de boter in kleine blokjes en leg deze op het meel. Meng met je vingertoppen de boter en meel kruimelig. Voeg de eidooier en het water toe en meng verder met je vingertoppen tot een homogene deegbal. Wikkel in plastic folie en laat minstens 2 uur rusten in de koelkast. Maal intussen, in een foodprocessor, de amandelen tot meel. Voeg suiker, honing, bloem, citroensap en ei toe en maal verder tot het meel een crème is geworden. Zet weg in de koelkast. Doe voor de vulling de honing, limoen- en appelsap in een steelpan en breng aan de kook. Snijd de appels in plakjes en voeg meteen toe aan de steelpan opdat de appels niet verkleuren. Los de maïzena op in wat water en voeg toe aan het kokend sap zodat het indikt. Laat vervolgens afkoelen. Verwarm de oven voor op 180°C. Rol het kruimeldeeg uit tussen 2 vellen plastic folie. Vet een bakvorm (∅24cm) in en bestrooi lichtjes met bloem. Leg het deeg in de vorm en zorg dat de rand voldoende hoog is. Prik met een vork gaatjes in het deeg, bedek met bakpapier, vul met bakbonen en bak de bodem 15 minuten in het midden van de oven. Verwijder nadien de bakbonen en het bakpapier. Maal voor de crumble de hazelnoten, walnoten en havervlokken medium grof in de foodprocessor. Snijd de boter opnieuw in blokjes en kneed deze door de notenmengeling. Voeg de honing en specerijen toe en roer onder elkaar. Smeer eerst de amandelcrème op de taartbodem. Giet hierover de appelblokjes en ingedikt appelsap en strooi daarop de crumble. Bak de taart 20 minuten in de oven. Haal de taart uit de oven en laat minstens één uur afkoelen. Bestrooi tot slot nog met grof gehakte hazelnoten.