Strawberry jam

Binnen onze levensstijl houden we niet van geraffineerde suiker. Niettemin houden we van heerlijke jams voor op getoast brood of om onder yoghurt te roeren. Als suikervervanger opteren we voor koud geslagen honing rechtstreeks van bij de imker omdat dit toch nog iets van gezonde voedingsstoffen bevat.
Belangrijk bij het maken van confituur is het pectinegehalte in fruit. Doordat aardbeien zeer weinig pectine bevatten opteren we voor agar-agar als bindmiddel en voegen we ook een geraspte appel toe. Appels bevatten namelijk wel veel pectine en zorgen voor extra natuurlijke sweetness.

Voor 1kg
1kg aardbeien
1/2 vanilleboon
1,5 eetl honing
4g agar-agar
1 zoete appel
1 eetl citroensap

Steriliseer de glasbokalen en deksels door deze 15 minuten onder te dompelen in kokend water. Rasp de appel. Los de agar-agar op in koud water en laat 10 minuten oplossen. Doe de aardbeien in een grote kookpot. Snij de vanilleboon doormidden, schraap het merg er uit en doe deze bij de pot samen met de andere ingrediënten. Breng het geheel aan de kook en laat 20 minuten pruttelen. Vul de bokalen met de confituur, zet het deksel erop en zet de bokalen op zijn kop zodat ze vacuüm trekken. Door het lage gehalte aan suiker zijn ze na opening een maand houdbaar in de frigo.

*Confituur kan je van alle soorten fruit maken. Naast aardbeienconfituur houden wij vooral van bosbessenconfituur. Doordat bosbessen meer pectine bevatten dan aardbeien zal je minder bindmiddel nodig hebben.
De hoeveelheid honing of ander zoetmiddel hangt af van de zoetheid van het fruit.

We don’t like refined sugar within our lifestyle. Nevertheless, we like delicious jams for toasted bread or to stir into our yogurt. As a sugar substitute, we opt for cold beaten honey directly from the beekeeper because it still contains some healthy nutrients.
The pectin in fruit is important when making jam. Because strawberries contain very little pectin, we opt for agar-agar and we also add a grated apple. Apples contain a lot of pectin and provide extra natural sweetness.

Makes 1 kg
1 kg strawberries
1/2 vanilla bean
1.5 tbsp honey
4g agar agar
1 sweet apple
1 tbsp lemon juice

Sterilize the jars and lids by immersing them in boiling water for 15 minutes. Grate the apple. Dissolve the agar-agar in cold water and let it dissolve for 10 minutes. Put the strawberries in a large cooking pot. Cut the vanilla bean in half, scrape out the pulp and add it to the pot with the other ingredients. Bring to a boil and simmer for 20 minutes. Fill the jars with the jam, put the lid on and turn the jars upside down so that they draw a vacuum. Due to the low sugar content, they can be kept in the fridge for a month after opening.

*Jam can be made from all types of fruit. In addition to strawberry jam, we especially like blueberry jam. Because blueberries contain more pectin than strawberries, you will need less agar-agar.
The amount of honey or other sweetener depends on the sweetness of the fruit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s