Banana-berry cake

Remember the bananabread we made last year? This time we’ve created a lighter and moister cake. Sweet but not too sweet, thanks to the sour huckleberries, which we picked ourselves in the forest of Westerlo. Instead of these berries you can also opt for blueberries.

For a baking dish 24 x 24 cm
4 bananas (M)
40g almond flour
60ml milk | 120 ml maple syrup | 250ml coconut oil
2 eggs (M)
1 tsp vanilla extract | 1/2 tsp cinnamon
290g (half-wholegrain) spelt flour | 3 tsp baking powder
150g huckleberries

Preheat the oven to 160ºC. Lightly grease the baking tin and cover with baking paper. Mash, in a large mixing bowl, the bananas with a fork. Add the almond flour, milk, maple syrup, coconut oil, eggs, vanilla extract and cinnamon. Sift the flour and baking powder over the bowl and mix everything with a hand mixer. Pour the batter into the baking tin. Put the berries on top and bake the cake for 45 minutes in the preheated oven. Allow to cool slightly on a grid and brush the cake with some maple syrup just before serving.

Voor een 24×24 cake
4 bananen (M)
40g amandelmeel
60ml melk | 120ml ahornsiroop | 250ml kokosolie
2 eieren (M)
1 tl vanille-extract | 1/2 tl kaneel
290g (halfvolkoren) speltmeel | 3 tl bakpoeder
150g bosbessen

Verwarm de oven voor op 160ºC. Vet de bakvorm lichtjes in en bedek met bakpapier. Plet de bananen met een vork in een grote mengkom. Voeg het amandelmeel, de melk, ahornsiroop, kokosolie, eieren, vanille-extract en kaneel toe. Zeef het meel en de bakpoeder boven de kom en meng alles met een handmixer. Giet het beslag in de bakvorm. Leg de bosbessen er bovenop en bak de cake 45 minuten in de voorverwarmde oven. Laat lichtjes afkoelen op een rooster en bedruip vlak voor het serveren de cake met nog met wat ahornsiroop.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s