Broth powder

Kant-en-klare bouillonblokjes bevatten palmvet, bestaan hoofdzakelijk uit zout en suiker en bevatten kleurstoffen. Allemaal zaken die een krachtige natuurlijke bouillon niet nodig heeft. Niets beter dus dan je eigen bouillonpoeder maken. Dit poeder dient als basis en kan uitgebreid worden naar jouw voorkeur. Zo kunnen er ook groenten als pastinaak of selderij of kruiden als kurkuma of komijn aan toegevoegd worden. Experimenteren is de boodschap! Het poeder is een paar maanden houdbaar in een goed afgesloten pot.

Voor 1 potje poeder
1 prei | 2 wortels | 1 ui | 1 sjalot | 1 teentje knoflook
2 tl venkelzaad | 1 tl gember, gemalen
3 laurierblaadjes | paar takjes tijm
1 tl mosterdzaad
1 eetl grof zeezout | 3 peperkorrels

Snij de prei, wortels, ui en sjalot grof en plet het teentje look. Maal de kruiden en specerijen fijn in een vijzel. Doe alles in een foodprocessor en maal zeer fijn. Breng vervolgens over op bakpapier en laat de groenten en kruiden gedurende 5 uur op 50°C drogen. 

Ready-made bouillon cubes contains palm fat, consist mainly of salt and sugar and contains dyes. All things that a powerful natural broth doesn’t need. Nothing better than making your own broth powder. This recipe serves as a basis and can be extended to your own preference. Vegetables such as parsnip or celery or herbs such as turmeric or cumin can also be added. Experimenting is the message! The powder can be kept for a few months in a well-sealed pot.

For 1 jar of powder
1 leek | 2 roots | 1 onion | 1 shallot | 1 clove of garlic
2 tsp fennel seed | 1 tsp ginger, ground
3 laurel leaves | few sprigs of thyme
1 tsp mustard seed
1 tbsp seasalt | 3 peppercorns

Cut the leek, carrots, onion and shallot coarsely and crush the clove of garlic. Grind the herbs and spices in a mortar. Transfer everything into a food processor and grind very well. Then transfer to a baking paper and let the vegetables and herbs dry at 50 °C for at least 5 hours.