Mallorca

Mallorca, alsook onze air bnb was een waar paradijs. We verbleven in de villa Ca Son Sales in Sóller, geheel uitkijkend op de harmonieuze bergen en omsingeld door talloze citroen- en sinaasappelboomgaarden. Doordat we alles bij de hand hadden in de villa, inclusief zwembad, zouden we haast 6 dagen ter plaatse kunnen gebleven zijn. De natuur en mysterieuze bergen trokken ons echter teveel aan, ondanks de hete omgevingstemperatuur. Met onze huurauto cruisden we op de zeer smalle autowegen doorheen de bergen, langs het waterreservoir Gorg Blau op weg naar het meest noordelijke punt Cap de Formentor. De volgende dag zetten we de tocht verder naar het meest zuidelijke punt Cap de Ses Salines, de met zijn overvloed aan santanyísteen goud kleurt in de middagzon. Één dag was ik voor zeven uur reeds wakker, waardoor mijn framily nog vredig lag te slapen en ik alleen buiten zat met een eerste iced soya vanille latte. De zon kwam langzamerhand naar boven, de bergen lichtten stelselmatig op en het ochtenddauw trok weg. Een uur nadien besefte ik dat ik er goed had aangedaan om zo vroeg op te staan. De bergen zijn namelijk het mooiste wanneer de zon er net achter schijnt. En net op dat moment kreeg ik een intens gelukkig gevoel. Gevoel van dankbaarheid. Dat ik zo’n fantastische vrienden heb. Ieder uniek, en toch samenhorend. En dan nog het besef dat in België de man van mijn leven op mij staat te wachten. I am a lucky bastard. Op een avond vraagt mijn beste vriend zich af hoe we het doen; gelukkig zijn. Gelukkig zijn is niet altijd iets dat je zelf doet, soms moet je het gewoon ondergaan en zit het in de kleinste dingen. Zoals de ochtendzon bijvoorbeeld. In het leven moet je niet teveel willen maar kijken naar wat je hebt, dat maakt het leed dragelijker en hetgeen u lief is intenser.
De geur van hand geplukte sinaasappels en citroenen is ook heel intens waardoor een dagelijks vers geperst glas fruitsap niet mag ontbreken. De zeste van sinaasappels gaat ook ’s ochtends in het pannenkoekenbeslag en de citroenen werden gebruikt om lemon curd en citroencake te maken. Het maken daarvan was echter niet zo eenvoudig doordat er geen weegschaal voorhanden was. Het was dus louter bakken op gevoel, wat normaal gezien voor patisserie not done is. Ook het maken van de curd was niet evident doordat koken au bain marie niet mogelijk was. Toch was het eindresultaat top. Een niet zo’n gezond gebak maar wel heerlijk fris door de citroensmaak.
Majorca and our air bnb were a true paradise. We stayed at the Ca Son Sales villa in Sóller, looking out over the harmonious mountains and surrounded by numerous lemon and orange orchards. Because we had everything we needed in and around our location, including a swimming pool, we could have stayed on the same spot during our vacation. However, the nature and mysterious mountains attracted us too much, despite the high temperature. With our rental car we cruised through the mountains on the very narrow motorways. We past the water reservoir Gorg Blau on our way way to the most northerly point Cap de Formentor. The next day we continued our journey to the most southerly point Cap de Ses Salines, with its abundance of santanyí stone that turns gold in the afternoon sun. One day I was already awake before seven o’clock, so my framily was still sleeping peacefully and I was alone outside with a first iced soya vanilla latte in the hand. The sun came up gradually, the mountains brightened systematically and the morning dew drew away. An hour later I realized that it was a good idea to get up so early. The mountains are the pretiest when the sun just begins to shine. And just at that moment I got an intense happy feeling. A feeling of gratitude; that I have such fantastic friends. Every one unique, but still belonging together. And then there was the realization that back home the man of my life was waiting for me. I am a lucky bastard. One night my best friend asks how we do it; to be so happy. Being happy is not always something that you do yourself, sometimes you just have to undergo it and sometimes it’s hidden in the smallest things; like the golden hour in the morning for example. Look what you have and don’t want too much.
The smell of hand picked oranges and lemons are so intense that we make ourselves fresh orange juice every day.
 The zest of oranges also goes into the pancake batter and the lemons were used to make lemon curd for the cake. Making the cake was not so simple because there was no scale available. So it was purely baking on feeling, which is normally not done with patisserie. Also making the curd was not evident because cooking au bain marie was not possible. Nevertheless, the end result was top. A not so healthy pastry but it tasted delicious fresh by the lemon flavor.

 


Lemon curd
2 citroenen, sap en zeste
60 gram roomboter | 125 gram honing
3 eieren (M)
2 eetl maïszetmeel
Cake
125g zachte boter | 2 eieren (M) | 125g kokosbloesemsuiker | 125g patisseriebloem
Crumble
25g havervlokken | 10g gemalen amandelen | 10g boter
snuifje zout | 1 eetl kokosbloesemsuiker
+extra bloem voor taartvorm (∅24cm)

Was de citroenen, rasp de schil en pers het sap uit. Breng een pot met water aan de kook en zat daarop een andere kom zodat de bodem het water net raakt. Doe de boter, honing en citroenrasp in deze kom en roer het geheel tot de boter helemaal is gesmolten. Roer dan ook het citroensap erdoor. Haal de kom van het vuur, laat even afkoelen en klop ondertussen in een nieuwe kom de eieren los. Giet een scheutje van het citroenmengsel bij de eieren en klop goed door. Voeg dan alles bij elkaar in de kom, roer goed door elkaar en zet weer terug op de pan op medium-laag vuur. Los het maiszetmeel op in wat water en voeg dit toe aan de curd. Laat ongeveer 10 minuten indikken, blijf roeren. Neem vervolgens de kom van het vuur. De curd zal tijdens het afkoelen nog wat indikken. Verwarm de oven voor op 180 graden.
Meng voor de cake de eieren met de suiker en boter tot een romig geheel. Voeg de patisseriebloem toe en roer goed. Vet de bakvorm in met boter en breng bloem erop aan. Giet het beslag in de bakvorm. Strijk een dikke laag lemon curd op het beslag uit. Maak tot slot de crumble door de havervlokken, amandelen, boter, zout en suiker met je handen te verkruimelen. Strooi dit bovenop de curd. Bak het geheel 30-35 minuten in de voorverwarmde oven. Laat afkoelen vooraleer je de taart in stukken snijd.

Lemon curd
2 lemons, juice + zest
60g butter | 125g honey
3 eggs (M)
2 tbsp corn starch
Cake
125g soft butter | 2 eggs (M) | 125g coconut blossom sugar | 125g patisserie flour
Crumble
25g oat flakes | 10g ground almonds | 10g butter
pinch of salt | 1 tbsp coconut blossom sugar
+ extra flour for cake mold (∅24cm)

Wash the lemons, grate the peel and squeeze out the juice. Bring a pot of water to a boil and put on another bowl so that the bottom just touches the water. Put the butter, honey and lemon zest in this bowl and stir until the butter has melted completely. Stir in the lemon juice. Remove the bowl from the heat, let it cool down and in the meantime, beat the eggs in a new bowl. Pour a dash of the lemon mixture to the eggs and beat well. Then add everything together in the bowl, stir well together and put back on the pan on medium-low heat. Dissolve the corn starch in some water and add it to the curd. Let thicken for about 10 minutes, keep stirring. Take the bowl from the fire. The curd will thicken a little during cooling. Preheat the oven to 180 degrees.
For the cake, mix the eggs with the sugar and butter creamy. Add the patisserie flour and stir well. Grease the baking tin with butter and apply almond flour. Pour the batter into the baking tin. Spread a thick layer of lemon curd on the batter. Finally, make the crumble by crumbing the oat flakes, almonds, butter, salt and sugar with your hands. Sprinkle this on top of the curd. Bake for 30-35 minutes in the preheated oven. Allow to cool before cutting the cake into pieces.