Meli®

Pas recent is tot mij doorgedrongen wat een wonderlijke beestjes bijen eigenlijk zijn. Zo bevatten bijen maar liefst zestigduizend receptoren op hun voelsprieten, kunnen ze met de haren op hun poten proeven en zijn ze verantwoordelijk voor tweederde van alles wat we eten door het bestuiven van bloemen en planten. Alles begint bij de koninginnenbij. Zij vliegt slechts twee tot drie keer uit in haar leven waarbij ze bevrucht wordt door tien tot twintig darren. Nadien verlaat ze het nest niet meer. De koningin legt dagelijks tweeduizend eitjes (maar er sterven ook dagelijks ongeveer 2000 bijtjes binnen één kolonie, die dan weer uit ongeveer 80.000 bijen bestaat). De eitjes die de koningin legt kunnen bevrucht of onbevrucht zijn. Indien het eitje bevrucht is duurt het drie weken vooraleer ze ontwikkeld zijn en er vrouwelijke bijtjes ontstaan, ook wel gekend als de werksters. De onbevruchte eitjes ontwikkelen zich drie dagen langer dan de onbevruchte en zo ontstaan mannelijke bijtjes of darren. De taak van de werksters en darren zijn totaal verschillend. De darren vliegen dagdagelijks uit om te paren met koninginnen van andere koloniën. De enige rol die zij hebben binnen de korf is de temperatuur op peil te houden door te trillen met hun lichaam. Indien de darren falen in hun opdracht worden ze door de werksters gedood in de herfst want in de winter kunnen ze hun honing beter voor zichzelf gebruiken (a little bit sad, I know). Indien een dar een koningin bevrucht sterft deze ook onmiddellijk (very sad). De werksters produceren dankzij hun enzymen honing, bouwen de honingraten op, beschermt de kolonie met behulp van haar angel, etc. Een bij leeft gemiddeld vier tot vijf weken. Gedurende die periode maken ze slechts één koffielepel honing en om één kilogram honing te maken vliegt een bijenkolonie zo’n drie keer rond de aarde! Zoals reeds gezegd zijn bijen ontzettend belangrijk voor het bestuiven. In sommige steden zoals in Shanxi (provincie in China) zijn bijen al een het uitsterven waardoor mensen eigenhandig de meeldraden van planten moeten bestuiven (can you imagine?). Honing is dus een zoetmiddel die we met respect moeten gebruiken want de bijen hebben er immens hard voor gewerkt. Het is bovendien te verkiezen boven geraffineerde suiker doordat honing nog mineralen zoals fosfor, ijzer en koper bevat alsook enzymes en bacterieremmers. Bijen dus een handje helpen door onder meer een bijen hotelletje te plaatsen in de buurt van (wilde) bloemen is het minste wat we kunnen doen. Zo’n hotelletje hang je het beste naar het zuiden want bijen zijn echte zonnekloppers en een klein afdakje kan handig zijn zodat ze niet in volle slagregen hangen. 

 

Deze blogpost werd gerealiseerd in samenwerking met Meli® uit dankbaarheid voor bijen.