Blackberry cheesecake


deeg:
500g volkoren speltmeel
15g verse gist | 200ml amandelmelk | 2 eieren medium
20g kokosbloesemsuiker | 125g zachte boter | 10g zout
vulling:
500g braambessen | 1 tsp vanille-essence | 3 eetl honing
2 tbsp maïszetmeel
300g roomkaas | 2 eetl honing
crumble:
25g havervlokken | 10g gemalen amandelen | 10g boter
snuifje zout | 1 eetl kokosbloesemsuiker
+extra amandelmeel voor springvorm (∅24cm)

Strooi de bloem op een hoopje op een proper werkvlak. Verwarm de amandelmelk tot ongeveer 20°C en los de gist, samen met de eieren en de helft van de suiker hierin op. Snijd de boter in stukken en leg deze rond het deeg. Strooi ook het zout rond het deeg. Maak een kuiltje in het midden van het deeg en giet hierin het gist-melkmengsel. Meng de melk met de bloem door je vingers in een cirkel te bewegen. Kneed vervolgens het deeg tot het niet meer plakkerig aanvoelt. Voeg indien nodig nog wat extra bloem toe. Laat het deeg 30 minuten onder een handdoek op een warme plaats rijzen. Doe intussen de bessen in een steelpan, samen met het vanille-extract en honing. Kook de bessen tot het sap er deels uitkomt. Meng het maïszetmeel met 2 eetlepels water en voeg het aan de bessen toe. Breng terug aan de kook tot het sap ingedikt is. Neem van het vuur en laat wat afkoelen. Verhit de heteluchtoven tot 180°C. Vet een bakvorm in en bestrooi het met amandelmeel. Rol het deeg uit tot 1cm, op een met bloem bestoven werkvlak, en zorg ervoor dat het deeg iets breder is dan de bakvorm. Laat het deeg even rusten alvorens de randen af te snijden opdat het deeg nog zal inkrimpen. Meng de roomkaas met de honing en smeer deze egaal op de deegbodem. Breng daarop de bessen en bestrooi de bovenkant met de crumble. Bak de cake 35 minuten onderaan de oven. Haal de springvorm eraf en laat minstens een uur afkoelen. De taart is het lekkerste en steviger nadat deze een nachtje in de koelkast heeft gestaan.

dough:
500g wholemeal spelt flour
15g fresh yeast | 200ml almond milk | 2 eggs medium
20g coconut blossom sugar | 125g soft butter | 10g salt
filling:
500g blackberries | 1 tsp vanilla essence | 3 tbsp honey
2 tbsp corn starch
300g cream cheese | 2 tbsp honey
crumble:
25g oat flakes | 10g ground almonds | 10g of butter
pinch of salt | 1 tbsp coconut blossom sugar
+ extra almond flour for springform (∅24cm)

Sprinkle the flour on a pile on a clean work surface. Heat the almond milk to about 20°C and dissolve the yeast along with the eggs and half of the sugar. Cut the butter into pieces and place it around the dough. Also sprinkle the salt around the dough. Make a well in the middle of the dough and pour the yeast-milk mixture into it. Mix the milk with the flour by moving your fingers in a circle. Then knead the dough until it no longer feels sticky. If necessary, add some extra flour. Let the dough rise under a towel for 30 minutes at a warm place. Meanwhile, put the berries in a saucepan, together with the vanilla extract and honey. Boil the berries until the juice comes out partially. Mix the corn starch with 2 tablespoons of water and add it to the berries. Bring back to a boil until the juice has thickened. Remove from heat and allow to cool. Heat the convection oven to 180°C. Grease the springform and sprinkle with almond flour. Roll out the dough to 1cm, on a floured surface, and make sure that the dough is slightly wider than the baking tin. Let the dough rest for a while before cutting off the edges because the dough will shrink a little bit. Mix the cream cheese with the honey and spread it evenly on the dough base. Fill the berries over it and sprinkle the top with the crumble. Bake the cake for 35 minutes at the bottom of the oven. Remove the spring form and leave to cool for at least an hour. The cake is tastiest and firmer after a night in the fridge.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: