Frozen kokosyoghurt

Herinner je je nog de blogpost die ik begin dit jaar schreef over Westerlo? Wel, eerder deze week ging ik terug om te kijken hoe het bos uit zijn winterslaap ontwaakt was. Dorre takken en kale boomstammen hadden plaats gemaakt voor een groen landschap vol fauna en flora. Zoals ik vorige keer schreef versterkt de natuur wel degelijk. Niet alleen dankzij zijn mediterend karakter maar ook door het aanbieden van talrijke bosbessen. Blauwe-, braam-, vlier- en zelfs saskatoon bessen zijn sterk vertegenwoordigd in het bos. Hoewel de blauwe bessen vrij klein waren en ontzettend veel kleur afgeven, is het zeker de moeite om ze te plukken want biologischer en ecologischer kan nu eenmaal niet! Ook al was ik er slechts voor een dag, één zijn met de natuur en het gevoel te hebben dat ik voor heel even helemaal alleen op de wereld ben is een intens, gelukzalig gevoel. Op de terugweg naar huis kan ik alleen maar beamen; er is niets mooier dan het genuanceerde avondzonlicht die een gouden gloed werpt over- en doorheen het bos. Niets kan weerstaan aan dit soort licht.

Frozen kokosyoghurt met blauwe bessen – vlierbloesem siroop, gekarameliseerde hazelnoten en saskatoon bes.

Het kon dan ook niet anders dan deze, door de natuur aangeboden vruchten, te gebruiken voor een nieuw recept. Zomerse temperaturen vragen natuurlijk om verfrissend (plantaardig kokos)ijs en zomers fruit. Kokosvezels zijn een waar probioticum dankzij zijn ruwe vezels. Het verdient ook de voorkeur boven granenvezels doordat kokosvezels glutenvrij zijn en geen mineralen bindend fytinezuur bevat. De frozen yoghurt werd afgewerkt met saskatoon bessen. Deze bessen zijn zeker de moeite waard om naar op zoek te gaan. Saskatoon bes is de vrucht van de krentenboom. Het besje heeft een zoetere smaak dan een blauwe bes, smaakt wat naar een rozijntje en amandelnoot en is zeer geliefd bij vogels.

Voor 1 liter ijs
1l kokosyoghurt | 2 handjes kokosschilfers
150g blauwe bessen | 50ml vlierbloesemsiroop | 1 tl citroensap | 1 tl vanille-essence
150g hazelnoten | 1 eetl kokosolie | 2 eetl kokosbloesemsuiker
saskatoon bessen

Verwarm de hete lucht oven voor op 180 graden. Meng de yoghurt met de kokosschilfers en zet weg in de vriezer voor 2 uur en roer regelmatig om zodat er geen te grote ijsklonters gevormd worden.
Kook de blauwe bessen met de vlierbloesemsiroop, citroensap en vanille-essence gedurende 20 minuten tot het stroperig wordt. Laat de siroop afkoelen en meng het reeds onder het kokosijs of serveer het vlak voor het opdienen.
Hak de hazelnoten grof en voeg deze samen met de kokosolie en -boter toe aan een kookpot. Laat 5 minuten karameliseren. Doe deze vervolgens op een bakplaat, bekleed met bakpapier, en laat 10 minuten in de voorverwarmde oven krokant worden.
Serveer de frozen yogurt in glaasjes, giet er wat bessen siroop over, gekarameliseerde hazelnoten, extra kokosschilfers en eventueel saskatoon bessen.

Saskataan bes

Do you remember the blog post I wrote about Westerlo at the beginning of this year? Well, earlier this week I went back to see how the forest woke up from his hibernation. Barren branches and bare tree trunks had given way to a green landscape full of fauna and flora. As I wrote last time, nature does strengthen. Not only to its meditative character but also by offering different berries. Blueberries, blackberries, elderberries and even saskatoon berries are enormous represented in the forest. Although the blueberries were quite small and thoroughly coloured, it’s certainly worth picking them because it’s biological and ecological! Even though I was there for only one day, being one with nature and having the feeling that I, for a moment, I was completely alone in this world, is an intense, blissful feeling. On the way back home I can only confirm that there is nothing more beautiful than the nuanced evening sunlight that casts a golden glow over and through the forest. Nothing can resist this kind of light.

Frozen coconut yoghurt with blueberries – elderflower syrup, caramelized hazelnuts and saskatoon berry.
Summer temperatures require refreshing (plant based coconut) ice cream and summer fruit. Coconut fiber is a true probiotic thanks to its raw fibers. It is also preferable to cereal fibers because coconut fibers are gluten-free and do not contain minerally binding phytic acid. There were also saskatoon berries added to this frozen yogurt. These berries are certainly worth to look for when you are walking in the forest. Saskatoon berry is the fruit of the currant tree. The berry has a sweeter taste than a blueberry, tastes a bit like a raisin and an almond and is very popular by birds.

For 1 liter of ice
1l coconut yoghurt | 2 handfull of desiccated coconut
150g blueberries | 50ml elderflower syrup | 1 tsp lemon juice | 1 tsp vanilla essence
150g hazelnuts | 1 tbsp coconut oil | 2 tbsp coconut blossom sugar
saskatoon berries

Preheat the hot air oven to 180 degrees. Mix the yogurt with the coconut flakes and put in the freezer for 2 hours and stir regularly so that there are no large ice clumps formed.
Cook the blueberries with the elderflower syrup, lemon juice and vanilla essence for 20 minutes until it becomes syrupy. Let the syrup cool down and mix it under the coconut ice cream or add it just before serving.
Chop the hazelnuts coarsely and add them together with the coconut oil and butter to a cooking pot. Let caramelize for 5 minutes. Then place it on a baking sheet, covered with parchment paper for 10 minutes in the preheated oven so the nuts become crispy.
Serve the frozen yogurt in glasses, pour some berry syrup over it, top with caramelized hazelnuts, extra coconut flakes and possibly saskatoon berries.