Carrotsoup

Voor 6 porties
1 grote ui, gepeld
2 teentjes knoflook, gepeld
800g wortels, geraspt
1cm verse gember, geschild en geraspt
1L groentebouillon
1 eetl kerriepoeder (gemaakt van; kurkuma, korianderzaad, mosterdzaad, peper, nootmuskaat, venkelzaad)
chilipoeder
zout

150g gedroogde linzen, afgespoeld

2 appels
verse koriander
zaden, pitten en noten
sojaroom
Snijd de ui in grove stukken en plet de knoflook. Hak de wortels in gelijke stukken. Doe de groenten in een grote kom, samen met de groentebouillon, specerijen, chilipoeder en zout. Breng de bouillon aan de kook en laat 30 minuten koken tot de wortels gaar zijn. Giet wat bouillon over in een andere kom en kook hierin de linzen beetgaar (5-7minuten). Mix de soep met een staafmixer of een krachtige, hittebestendige blender. Breng indien nodig de soep verder op smaak. Serveer de soep met de gekookte linzen, fijne plakjes appel, verse koriander, hennepzaad, pompoenpitten, hazelnoten en werk af met een scheutje sojaroom.
Serves 6
1 large onion, peeled
2 cloves of garlic, peeled
800g carrots, grated
1cm fresh ginger, peeled and grated
1L vegetable stock
1 tbsp curry powder (made of; turmeric, coriander seed, mustard seed, pepper, nutmeg, fennel seed)
chili powder
salt

150g dried lentils, rinsed

2 apples
fresh coriander
seeds, seeds and nuts
soy cream
Cut the onion into large pieces and crush the garlic. Chop the carrots into equal pieces. Put the vegetables in a large bowl, together with the vegetable stock, spices, chili powder and salt. Bring the stock to a boil and cook for 30 minutes until the carrots are tender. Pour some stock in another bowl and cook the lentils (5-7 minutes). Mix the soup with a hand blender or a powerful, heat-resistant blender. Season the soup some more if necessary. Serve the soup with the cooked lentils, fine slices of apple, fresh coriander, hemp seeds, pumpkin seeds, hazelnuts and finish with a dash of soy cream.