Kanelbullar

You might know that I’m a huge fan of the Scandinavian lifestyle and their amazing food! Making these kanelbullar or cinnamon buns is actually fika; the time when everything else is put on hold. If you make them for the first time, this tutorial might be helpful.

4B86A168-C4B7-41FC-8F1D-26D52AF57E96

Voor circa 15 buns
Voor het deeg
500g tarwbloem
25g verse gist of 7g active dry gist
70g bruine suiker
225ml melk
50g boter, ongezouten
1/2 tl zout
1 eetl kaneel, gemalen
1 ei +1 eidooier
Voor de vulling
60g boter, ongezouten
60g bruine suiker
1 eetl kaneel, gemalen
snuifje gemalen kruidnagel
1/2 tl vanille-essence
sap van 1/2 sinaasappel
1 tl zeste van sinaasappel
Zeef de bloem boven een grote mengkom. Verkruimel of strooi de gist bij de bloem. Voeg de suiker toe en meng. Verwarm de boter, melk, zout en kaneel tot de boter gesmolten is. Zorg ervoor dat de temperatuur minder dan 50°C is opdat anders de gist onwerkzaam wordt. Voeg de lauwe melk toe aan de bloem alsook het ei. Roer alles goed door met een houten lepel. Strooi wat bloem op een proper werkblad en kneed hierop het deeg een tiental minuten tot het elastisch aanvoelt. Voeg wat extra bloem toe indien het deeg te plakkerig is. Vet een kom in met wat olijfolie en leg hierin de deegbal. Bedek de kom met een licht bevochtigde keukenhanddoek en plaats deze op een warme plaats voor een uurtje totdat het deeg in volume verdubbeld is. Verhit, als het deeg gerezen is, de oven voor op 220°C. Laat, voor de vulling, alle bovenstaande ingrediënten behalve het sinaasappelsap en -zeste, op laag vuur smelten. Neem van het vuur en roer er het sap en zeste doorheen. Strooi opnieuw wat bloem op het werkvlak en rol het deeg uit een rechthoek. Bestrijk de bovenkant lichtjes met het boter-suikermengsel. Leg één brede kant naar het midden en de andere kant erop. Snijd 15 repen uit de rechthoek en snijd iedere reep in twee maar niet helemaal tot bovenaan (indien niet helemaal duidelijk, bekijk deze tutorial). Leg nu het ene been over het andere en breng de uiteinden naar elkaar toe zodat er een knoop ontstaat. Leg een paar buns op bakpapier, hou voldoende afstand opdat deze nog rijzen tijdens het bakken en bestrijk de bovenkant met wat losgeklopt eigeel. Bak de buns eerst 5 minuten op 220°C. Zet de temperatuur van de oven lager naar 190°C en bak nog 5 minuten. Bak nadien de volgende buns. Bestrijk de buns voor het serveren nog met wat boter-suiker mengsel.

6FD1C334-6620-4BCD-BF42-63E4DC9B07E4

Makes circa 15 buns 
For the dough
500g wheat flour
25g fresh yeast or 7g active dry yeast
70g brown sugar
225ml milk
50g butter, unsalted
1/2 tl salt
1 tbsp cinnamon, ground
1 egg +1 egg yolk
For the filling
60g butter, unsalted
60g brown sugar
1 tbsp cinnamon, ground
pinch of ground clove
1/2 tsp vanilla essence
juice of 1/2 orange
1 tsp of orange peel
Sift the flour over a large mixing bowl. Crumble or sprinkle the yeast at the flour. Add the sugar and mix. Heat the butter, milk, salt and cinnamon until the butter is melted. Make sure that the temperature is less than 50°C, otherwise the yeast will be killed. Add the lukewarm milk to the flour and also the egg. Stir well with a wooden spoon. Sprinkle some flour on a clean surface and knead the dough on it for ten minutes until it feels elastic. Add some extra flour if the dough is too sticky. Grease a bowl with some olive oil and place the dough ball in it. Cover the bowl with a lightly moistened kitchen towel and place it in a warm place for an hour until the dough has doubled in volume. When the dough has risen, heat the oven to 220°C. For the filling, let all of the above ingredients, except the orange juice and peel, melt over low heat. Remove from the heat and stir in the juice and peel. Sprinkle some flour on the work surface again and roll the dough out to a large a rectangle. Brush the top lightly with the butter-sugar mixture. Place one wide side towards the middle and the other side on it. Cut 15 bars out of the rectangle and cut each bar into two but not all the way up (if not completely clear, view this tutorial). Now lay one leg over the other and bring the ends together so that a knot is created. Place a few buns on baking paper, keep a sufficient distance to allow them to rise during baking and brush the top with some beaten egg yolk. Bake the buns for 5 minutes at 220°C. Lower the temperature of the oven to 190°C and bake for another 5 minutes. Then bake the following buns. Before serving, brush some extra of the butter-sugar mixture on top of it.