This pastry is way more healthier than a store bought one and can have any filling you desire. If you want to make a gluten-free variant, you can opt for chickpea flour. 

Voor 4 personen
Voor het bladerdeeg
200g volkoren speltmeel
175g zachte roomboter
100ml ijskoud water
Voor de vulling
200g wortelen
1 pastinaak
50g walnoten
3 eetlepels olijfolie
peper
zout
paar takjes verse rozemarijn en tijm
1 kleine rode ui
½ teentje knoflook, geperst
50g kastanjechampignons
200g seitan
4 eetlepels cranberryconfituur
1 ei, losgeklopt
Maak het bladerdeeg door het meel en de boter met je vingertoppen te mengen.Voeg het koude water toe en roer dit met een vork door het deeg. Vorm met je handen een gladde deegbal en wikkel het in huishoudfolie. Laat minstens 30 minuten rusten in de frigo. Verwarm de oven op 175°C. Maak intussen de vulling door de wortelen en pastinaak in blokjes te snijden en de walnoten fijn te hakken. Leg de groenten en noten op een met bakpapier beklede bakplaat. Giet de olijfolie er overheen en bestrooi met peper, zout, rozemarijn en tijm. Gaar de groenten 20-25’ in de voorverwarmde oven. Verhit 1 eetlepel olijfolie op mediumhoog vuur en bak hierin een drietal minuutjes de rode ui. Breng deze over in een grote mengkom. Hak de champignons in blokjes en bak deze gaar met het geperste teentje look. Doe deze bij de ui. Haal de groenten uit de oven en voeg deze toe aan de mengkom, samen met de seitan. Neem het deeg uit de frigo en verdeel deze in twee. Leg een deel terug in de frigo. Rol het andere deel uit tot een groot vierkant op een met bloem bestoven werkvlak. Leg het deeg op bakpapier, prik het geheel in met een vork en bestrijk de bovenkant met de helft van het losgeklopt ei. Bak het deeg 10 minuten in de oven op 180°C tot het licht gerezen en knapperig begint te worden. Haal het uit de oven en snijd het deeg in vier gelijke stukken. Bestrijk elk stuk met een eetlepel confituur. Leg daarop het groenten-seitanmengsel. Neem het overige deeg uit de frigo. Verdeel deze in vier gelijke stukjes. Rol elk stukje uit tot een vierkant, doe wat bloem op de bovenzijde, sla het over de lengte dubbel en maak aan de kant van de vouw om de centimeter een sneetje van 2 centimeter lang. Sla de deeglap terug open, leg dit over de vulling heen en knijp de randen dicht. Bestrijk de bovenkant opnieuw met losgeklopt ei en bak de gebakjes 20 minuten op 180°C. Serveer met een fris slaatje.
For 4 persons
For the puff pastry
200g wholemeal spelled flour
175g soft butter
100ml ice cold water
For the filling
200g carrots
1 parsnip
50g walnuts
3 tbsp of olive oil
pepper
salt
few sprigs of fresh rosemary and thyme
1 small red onion
½ clove of garlic, pressed
50g chestnut mushrooms
200g seitan
4 tbsp cranberry jam
1 egg, beaten
Make the puff pastry by mixing the flour and the butter with your fingers. Add the cold water and stir this with a fork through the dough. Form a smooth dough ball with your hands and wrap it in cling film. Rest at least 30 minutes in the refrigerator. Preheat the oven to 175 °C. Meanwhile, make the filling by cutting the carrots and parsnips into cubes and chopping the walnuts. Place the vegetables and nuts on a baking sheet covered with parchment paper. Pour the olive oil over it and sprinkle with pepper, salt, rosemary and thyme. Cook the vegetables 20-25 ‘in the preheated oven. Heat 1 tablespoon of olive oil over medium heat and fry the red onion for 3 minutes. Transfer it to a large mixing bowl. Chop the mushrooms into cubes and fry them with the pressed clove of garlic. Transfer to the bowl with the onion. Remove the vegetables from the oven and add them to the mixing bowl together with the seitan. Take the dough out of the fridge and divide it into two parts. Put one part back in the fridge. Roll out the other part into a large square on a flowered work surface. Place the dough on baking paper, pierce the whole with a fork and brush the top with half of the beaten egg. Bake the dough in the oven at 180 °C for 10 minutes until it has risen slightly and becomes crunchy. Remove it from the oven and cut the dough into four equal pieces. Brush each piece with a tablespoon of cranberry jam. Put the vegetable-seitan mixture on top. Remove the remaining dough from the frigo. Divide this also in four equal pieces. Roll out each piece into a square, put some flour on the top, double over the length and make a 2 centimeter long cut on the side of the fold around the centimeter. Open the dough piece again, place it over the filling and squeeze the edges. Brush the top again with the rest of the beaten egg and bake the pies for 20 minutes at 180 °C. Serve with a fresh salad.