Hazelnut-Parsnip soup with kalepesto and crispy kale

 

I was thinking about the soup I could make for Christmas Eve and if it was possible to make it with some nuts. So I just threw some parsnips and hazelnuts in the cookpot and the combination was wonderful! Creamy, subtle and not heavy at all. Served with kalepesto and crispy baked kale chips you got thé soup for the holidays. Thanks to the new Vitamix I received I didn’t had to soak the hazelnuts overnight. But if you don’t have a Vitamix or a good blender, make sure to soak the nuts overnight. 

6 personen

Voor de soep
300g pastinaak
150g hazelnoten
1 eetl olijfolie
1 rode ui
1 liter groentebouillon
witte peper
zout

Voor de pesto
4 grote verse boerenkoolstengels, harde nerven verwijderd
75g pijnboompitten
60ml extra vergine olijfolie
¼ tl zout
1 teentje look
sap van ¼ citroen
150ml water

Voor de boerenkoolchips
2 grote stengels boerenkool, harde nerven verwijderd
extra vergine olijfolie
zout
chilivlokken

 

→ Blancheer de hazelnoten 1 minuut in kokend water. Rasp en snijd de pastinaak in gelijke stukken. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een middelgrote pot en bak hierin de ui glazig. Voeg de pastinaak en geblancheerde hazelnoten toe en laat meestoven voor 2 minuten. Blus met de groentebouillon en breng aan de kook. Laat het geheel 20 minuten op zacht vuur koken. Doe alles in een krachtige, hittebestendige blender en blend tot een homogene soep. Doe terug in de pot, breng op smaak met peper en zout en houd warm. Doe voor de chips de boerenkool in een mengkom, giet er olijfolie overheen en meng met je handen. Leg de boerenkool op een bakplaat bekleed met bakpapier en breng op smaak met zout en chilivlokken. Bak 10 minuten op 160ºC. Maak de pesto door alle ingrediënten in een blender of hoge maatbeker te doen en te blenden tot een smeuïg papje.Serveer de soep met de boerenkoolpesto, enkele druppels olijfolie en de boerenkoolchips.

6 people

For the soup
300g parsnip
150g hazelnuts
1 tbsp olive oil
1 red onion
1 liter vegetable stock
white pepper
salt

For the pesto
4 large fresh kale stalks, hard veins removed
75g pine nuts
60ml extra virgin olive oil
¼ tsp of salt
1 clove garlic
juice of ¼ lemon
150ml water

For the kale chips
2 large stalks kale, hard veins removed
extra virgin olive oil
salt
chili flakes

→ Blanch the hazelnuts for 1 minute in boiling water. Grate and cut the parsnip into equal pieces. Heat 1 tablespoon of olive oil in a medium-sized pot and fry the onion. Add the parsnip and blanched hazelnuts and stew for 2 minutes. Extinguish with the vegetable stock and bring to a boil. Let it cook for 20 minutes on low heat. Put everything in a powerful, heat-resistant blender and blend until a homogeneous soup. Return to the pot, season with salt and pepper and keep warm. For the chips, put the kale in a mixing bowl, pour olive oil over it and mix with your hands. Put the kale on a baking sheet covered with parchment paper and season with salt and chilli flakes. Bake for 10 minutes on 160ºC. Make the pesto by putting all ingredients in a blender or high cup and blend into a smooth paste. Serve the soup with the kale pesto, a few drops of olive oil and the kale chips.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s