Tortellini with carrot, pumpkincream and sage

For 2 servings 
For the pasta dough
125g wheat spelt flour
75g semola di grano duro
2 eggs, M
1 tbsp extra virgin olive oil
For the filling
2 carrots, medium
1 sweet potato, medium
1 pear
2 tbsp almond flour
1/2 tsp fennel seed, ground
pinch of pepper
For the sauce
2 tbsp olive oil
1 carrot
1 onion
1 clove of garlic
450g pumpkin cubes
80g sun-dried tomatoes
500ml vegetable stock
chili pepper
salt

fresh sage
olive oil
→ Make the pasta first. Mix all the ingredients in a mixing bowl and knead for at least 5 minutes. If the dough is too dry, add some water or, if it’s too moist, some extra flour. Wrap the dough into cling film and let it rest for an hour in the fridge. Peel the carrots and sweet potato and cut them into equal pieces. Bring water to boil and boil the carrots for 20 minutes. Add the sweet potato after 10 minutes. Peel the pear and cut into pieces. Transfer to a high measuring cup, together with ground fennel seed and almond flour. Pour away the boiling water and add the cooked carrots and sweet potatoes and to the pear in the measuring cup. Mix with a bar mixer until a solid mass. Season with pepper and put in the fridge until use. Bake the fresh sage leaves in a little olive oil. Remove from the pan and allow to cool. Peel the carrot and cut it together with the onion into small cubes. Squeeze the garlic. Stove these three ingredients into olive oil. This mirepoix is ​​the basis for the sauce. Add after 2 minutes the pumpkin cubes and sun-dried tomatoes and cook further. Extinguish with the vegetable stock and allow it to boil for 15 minutes. Then mix the sauce with a bar mixer. Sift the sauce and flavor with chilli and salt. Keep warm. Roll the dough with a pastry machine or dough roll to very good fine dough sheets. Cut squares of 8x8cm and put a little carrot mixture in the center of each square. Fold one side towards each other and bring the short ends together so that you have a tortellini. Make sure no opening is visible, otherwise it will fall open during cooking. Bring a large cooking pot with water and salt to a boil. Apply tortellini to boiling water. They are ready when they float on the surface. Serve the tortellini with the warm pumpkin sauce and crispy sage.

Voor 2 personen
Voor het pastadeeg
125g volkoren spelt bloem
75g semolina (griesmeel)
2 eieren, M
1 eetl extra vergine olijfolie
Voor de vulling
2 wortels, medium
1 zoete aardappel, medium
1 peer
2 eetl amandelmeel
1/2 tl venkelzaad, gemalen
snuifje peper
Voor de saus
2 eetl olijfolie
1 wortel
1 ui
1 teentje knoflook
450g pompoenblokjes
80g zongedroogde tomaten
500ml groentebouillon
chilipeper
zout

verse salie
olijfolie

 

→ Maak eerst de pasta. Meng alle ingrediënten in een mengkom en kneed minstens 5 minuten. Als het deeg te droog is, voeg wat water toe of, indien te vochtig, wat extra bloem. Wikkel het deeg in cling film en laat liefst een uurtje in de koelkast rusten. Schil de wortels en zoete aardappel en snijd deze in gelijke stukken. Breng water aan de kook en kook hierin de wortels 20 minuten. Voeg na 10 minuten de zoete aardappel toe. Schil intussen de peer en snijd in stukjes. Breng over in een hoge maatbeker, samen met de gemalen venkelzaad en amandelmeel. Giet de gare wortels en zoete aardappel af en doe deze bij de peer in de maatbeker. Mix met een staafmixer tot een stevige massa. Breng op smaak met peper en zet weg in de koelkast tot gebruik. Bak de verse salieblaadjes krokant in een beetje olijfolie. Neem uit de pan en laat afkoelen. Schil de wortel en snijd deze samen met de ui in kleine blokjes. Pers de knoflook. Stoof deze drie ingrediënten aan in olijfolie. Deze mirepoix vormt de basis voor de saus. Voeg na 2 minuten de pompoenblokjes en zongedroogde tomaten toe en stoof mee aan. Blus met de groentebouillon en laat alles 15 minuten inkoken. Mix nadien de saus met een staafmixer. Zeef het geheel en breng op smaak met chilipeper en zout. Hou warm. Rol het deeg met een pastamachine of deegroller uit tot zeer fijne deegvellen. Snijd vierkanten van 8x8cm en leg een beetje wortelpuree in het midden van elk vierkant. Vouw één zijde naar elkaar toe en breng de korte uiteinden naar elkaar zodat je een tortellini hebt. Zorg ervoor dat er geen opening meer zichtbaar is opdat de tortellini anders open zou vallen tijdens het koken. Breng een ruime pot water met zout aan de kook. Breng de tortellini’s aan het kokende water toe. Ze zijn klaar als ze aan het oppervlak komen drijven.Serveer de tortellini’s meteen met de warme pompoensaus en krokante salie.