Swirl bread

 

So this week I made my first bread since a long time. And not just a bread. A swirl bread. You know, a bread that you swirl. It’s so swirly, filled with heartwarming autumn flavors like apple and cinnamon. But actually you can fill it with whatever you want. Some jam, forest fruit, pesto, cranberries. 

Makes 1 bread
For the dough:
13g fresh yeast
180ml (almond) milk
1 egg yolk, large
2 tbsp vegetable margarine
300g whole wheat spelt flour
1 tbsp coconut sugar
1/4 tsp salt
For the filling:
2 apples, medium
2 tbsp coconut sugar
cinnamon – clove
fresh thyme
honey
pecan nuts
1 egg, beaten
→ Heat the (almond) milk luke warm in a medium bowl. Crumble the fresh yeast above the milk. Add the egg yolks and margarine and stir. Leave for 5 minutes until the mixture begins to foam. Put in a large bowl the flour, salt and coconut sugar. Add the yeast mixture and mix. Transfer to a lightly floured counter and knead the dough for 10 minutes. Add extra flour if necessary. The dough must be homogeneous and not too sticky. Grease a large mixing bowl with some olive oil, put the dough into it and cover with a damp kitchen towel. Place the bowl for an hour in a warm place (slightly warmer than room temperature) until the dough is doubled in volume. Prepare the filling in the meantime. Preheat the oven to 180°C. Cut the apples into slices. Put it on baking paper. Sprinkle with coconut sugar, cinnamon, clove and fresh thyme. Bake 10 minutes in a preheated oven. Let the oven on. Once the dough has risen sufficiently, knead it again on a lightly floured working surface. Roll out the dough, but not too thin. Spread the whole dough with honey and some extra cinnamon and coconut sugar. Put on the baked apples and crumble the pecan nuts on top of it. Roll out the dough. Cut the dough in the middle to just not at the top so that there are sort of two legs. Place one leg over the other and vice versa to create a braid. Bring the ends of the dough to each other so that you have a circle and push the ends together. Put the dough in a oven-proof, greased bowl. Spread the top with some chopped egg yolk. Bake the bread for 20-25 minutes in the oven. Let cool down. Keeps two days in an airtight box.

Voor 1 broodje
Voor het deeg:
30g verse gist
180ml (amandel)melk
1 eidooier, large
2 eetl plantaardige margarine
300g volkoren speltbloem
1 eetl kokosbloesemsuiker
1/4 tl zout
Voor de vulling:
2 appels, medium
2 eetlepel kokosbloesemsuiker
kaneel – kruidnagel
verse tijm
honing
pecannoten
1 ei, losgeklopt
→ Verwarm de (amandel)melk lauwwarm in een medium kommetje. Verkruimel de verse gist boven de melk. Doe de eidooier en margarine erbij. Roer tot een papje. Laat 5 minuten staan, tot het mengsel begint to schuimen. Doe in een grote kom de bloem, zout en kokosbloesemsuiker. Voeg het gistmengsel erbij en meng. Breng over op een met bloem bestuurd werkvlak en kneed het deeg 10 minuten. Voeg indien nodig extra bloem toe. Het deeg moet homogeen en niet te plakkerig zijn. Wrijf een grote mengkom in met wat olijfolie, leg de deegbal erin en plaats er een vochtige keukenhanddoek op. Zet de kom voor een uur weg op een warme plaats (iets warmer dan kamertemperatuur) tot het deeg in volume verdubbeld is.
Bereid intussen de vulling voor. Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de appels in fijne plakjes. Leg deze op bakpapier. Strooi er kokosbloesemsuiker over, kaneel, kruidnagel en verse tijm. Bak 10 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de oven opstaan. Als het deeg voldoende gerezen is, kneed het nogmaals op een met bloem bestoven werkvlak. Rol het deeg uit, maar niet te dun. Bestrijk het volledige deeg met honing en nog wat extra kaneel. Leg hierop de gebakken appels en verkruimel de pecannoten er bovenop. Rol het deeg op. Snijd het deeg in de lengte doormidden tot net niet helemaal bovenaan zodat er twee benen ontstaan. Leg het ene been over het andere en omgekeerd zodat er een vlecht wordt gecreëerd. Breng nu de uiteinden van de deegworst naar elkaar toe zodat je een cirkel hebt en duw de uiteinden aan elkaar vast. Leg het deeg in een ovenbestendige, ingevette kom. Bestrijk de bovenkant met wat losgeklopt eigeel. Bak het brood 20-25 minuten in de oven. Laat afkoelen. Twee dagen houdbaar in een luchtdichte doos.