Kimchi

Ingrediënten
1 Chinese kool
1000ml water
100 g zout
5 tenen knoflook
5 cm verse gember
50 ml ciderazijn
3 el vissaus
2 el suiker
3 el paprikapoeder (AH Biologisch)
2 el chilipeper2 lente-uitjes
→Snijd de kool in kwarten en verwijder de harde kern alsook de bodem. Snijd de kool in stukjes van 4cm. Doe in een ruime kom, voeg het zout toe en wrijf het door de kool met je handen. Schenk er ruim water over en leg er een bord op om de kool onder water te houden. Wacht 2 uur. Schep af en toe om. Doe de kool nadien in een vergiet. Spoel met koud stromend water zodat al het zout verwijderd is. Laat goed uitlekken en knijp het overtollige vocht uit de kool. Maak intussen de pasta. Doe de de knoflook, gember, azijn en vissaus in een hoge beker en pureer met de staafmixer tot een gladde massa. Voeg de suiker, paprikapoeder en chilipoeder toe en meng. Snijd de lente-ui in kleine ringen en doe deze samen met de kool in een mengkom. Meng de marinade door de kool tot alle kool bedekt is. Breng eventueel op smaak met zout. Doe de kimchi in een weckpot en laat deze 2 tot 5 dagen op kamertemperatuur fermenteren. Laat dagelijks wat gas uit de pot ontsnappen. Als de kimchi goed is van smaak, kan deze 3 maanden in de koelkast bewaard worden.
Ingredients
1 Chinese cabbage
1000ml water
100 g of salt
5 cloves garlic
5 cm fresh ginger
50ml cider vinegar
3 tbsp fish sauce
2 tbsp sugar
3 tbsp bell pepper powder
2 tbsp chili pepper
→Cut the cabbage in quarters and remove the hard core and the bottom. Cut the cabbage into pieces of 4cm. Put in a large bowl, add the salt and rub it through the cabbage with your hands. Pour the water over it and put a plate to keep the cabbage under water. Wait 2 hours. Stir occasionally. Afterwards, put the cabbage into a collander. Rinse with cold running water to remove all the salt. Leak well and squeeze excess moisture from the cabbage. Make the pasta in the meantime. Put the garlic, ginger, vinegar and fish sauce in a high cup and puree with the bar mixer until smooth. Add the sugar, bell pepper powder and chilli powder and mix. Cut the spring onion into small rings and put them together with the cabbage in a mixing bowl. Mix the marinade through the cabbage until all the cabbage is covered. Bring to taste with salt. Put the kimchi in a weck pot and ferment for 2 to 5 days at room temperature. Leave some gas out of the jar every day. If the kimchintaste good it can be stored in the refrigerator for 3 months.