Rhubarb-blackberry jam

Makes 1 medium jar
200g rhubarb, washed
150g blackberries, washed
1/2 lemon juice
3 tbsp honey
1 tsp vanilla-extract
→ Cut the rhubarb in pieces of 1 cm. Put them with the honey, lemon juice and vanilla-extract in a medium saucepan. Bring to a boil for 10 minutes. Then add the blackberries and mash them with a fork. Let boil for another 15 minutes. Meanwhile sterilize the jars by boiling them in hot water for several minutes. Transfer it carefully into the sterilized jars and close the lid. Allow it to set at room temperature. Refrigerate when set. Keeps good for 3 weeks.
Voor 1 medium jar
200g rabarber, gewassen
150g braambessen, gewassen
1/2 citroensap
3 eetl honing
1 tl vanille-essence
→ Snijd de rabarber in stukjes van 1 cm. Doe deze samen met de honing, citroensap en vanille-essence in een medium pan. Breng aan de kook voor 10 minuten. Voeg de braambessen toe, prak deze plat met een vork en laat 15 minuten verder inkoken. Steriliseer ondertussen de jar door deze een paar minuten in kokend water onder te dompelen. Doe de hete jam in de jar en sluit af. Laat afkoelen op kamertemperatuur. Bewaar het nadien in de koelkast voor 3 weken.