For 9-10 cookies

180g oat flakes | 100g almond flour | 25g cocoa powder | 2 tbsp chia seeds | 1 tsp baking soda | 1/2 tsp salt | 20g coconut oil | 150ml almond milk | 1 tsp vanilla essence | 50g pure chocolate pieces | 30g finely chopped almonds

For the buttermilk: 3 egg yolks | 1 tbsp vanilla-essence | 30g honey | pinch of salt | 250g buttermilk | 175g lean yogurt | 1 tbsp lemon juice | 1 tsp cinnamon

→ Preheat the oven to 180°C and line a baking sheet with parchment paper. Take 2 whisking bowls, a large and a small one. Mix in the large bowl the oat flakes, almond flour, cocoa powder, chia seeds, baking soda and salt. Melt in the small bowl the coconut oil. Add the vanilla essence and almond milk. Transfer the liquid to the large bowl. Add the chocolate pieces and chopped almonds and stir until well-combined. Form with your hands or an ice scoop 9 tot 10 balls and put them on the prepared baking sheet. Push them a little flat and bake for 20 minutes. Beat the egg yolks with honey, vanilla essence and a pinch of salt creamy. Mix in another bowl the yogurt and milk together. Add the egg mixture as well as the lemon juice and mix thoroughly. Season with the cinnamon. Cover the bowl with plastic foil and refrigerate for an hour. Serve the cookies with the buttermilk.

 

 

Voor 9-10 koekjes 

180g havervlokken | 100g amandelmeel | 25g cacao poeder | 2 eetl chia zaden | 1 tl baking soda | 1/2 tl zout | 20g kokosolie| 150ml amandelmelk | 1 tl vanille-extract | 50g pure chocolade stukjes | 30g fijngehakte amandelen

Voor de karnemelk: 3 eidooiers | 1 eetl vanille-extract | 30g honing | snuifje zout | 250g karnemelk | 175g magere yoghurt | 1 eetl citroensap | 1 tl kaneel

→ Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Neem twee mengkomen, een grote en een kleine. Meng in de grote kom de havervlokken, amandelmeel, cacao poeder, chia zaden, baking soda en zout. Smelt in de kleine kom de kokosolie en voeg hieraan het vanille-extract en de amandelmelk toe. Transfereer dit vloeibaar geheel naar de grote kom. Voeg de chocoladestukjes en gehakte amandelen toe en meng alles goed door elkaar. Vorm met je handen of een ijssschepper 9 tot 10 balletjes en leg ze op het bakpapier. Druk ze een beetje plat en bak 20 minuten in de voorverwarmde oven. Klop voor de botermelk de eidooiers met de honing, vanille-extract en snuifje zout romig. Meng in een andere kom de yoghurt en melk samen. Giet het eiermengsel erbij alsook het citroensap en meng stevig. Kruid af met de kaneel. Dek de kom af met plastic folie en zet weg in de frigo voor een uurtje. Serveer de koekjes met de karnemelk.