Lentil-lemon risotto with fennel

Processed with VSCO with m5 preset

For 4 persons 

1 shallot
1 tbsp olive oil
300g dried green lentils
juice from 1 lemon
0.5l vegetable stock
1/2 fennel
30g grated parmezan cheese
1 tbsp vegetable margarine
1 tbsp mascarpone
pepper to taste

→ Preheat the oven to 180°C. Soak the lentils for 30 minutes in water. Cut the shallot fine and the fennel into fine strips. Heat the olive oil in a large bowl on high condition and fruit the shallot and fennel for five minutes. Rinse the soaked lentils, allow to leak and add to the bowl. Stir the lentils for two minutes. Extinguish with the lemon juice. Let boil for a minute and then add the vegetable broth spoon per spoon. The broth will not be fully absorbed through the lentils as usual with rice. Take the pan of the fire when all the broth has been used up and the lentils are cooked. Add the grated cheese, margarine and mascarpone to make the risotto creamy. Season with pepper.

Voor 4 personen:

1 sjalot
1 eetl olijfolie
300g gedroogde groene linzen
sap van 1 citroen
0,5l groentenbouillon
1/2 venkelknol
30g geraspte parmezaanse kaas
1 eetl plantaardige margarine
1 eetl mascarpone
peper

→ Verwarm de oven voor op 180°C. Week de linzen 30 minuten in water. Snij de sjalot in fijne blokjes en de venkel in fijne ringen. Verhit de olijfolie in een grote kom op hoge stand en fruit de sjalot en venkel vijf minuten. Spoel de geweekte linzen af, laat uitlekken en voeg toe aan de kom. Stoof de linzen twee minuten aan. Blus met het citroensap. Laat even inkoken en voeg dan lepel per lepel de groentenbouillon toe. De bouillon zal niet helemaal in de linzen trekken zoals gewoonlijk bij rijst. Neem de pan van het vuur als alle bouillon is opgebruikt en de linzen gaar zijn. Voeg de geraspte kaas, margarine en mascarpone toe om de risotto romiger te maken. Kruid af met peper.