Falafel loaf

A meatless savory loaf, packed with chickpeas and vegetables and topped with homemade spicy beetroot ketchup

Ingredients for 3-4 persons
For the beetroot ketchup:
150g tomatoes
250g beetroots, precooked
1/2 red onion
1 sweet apple
1/2 tsp chili flakes
pepper
1,5 tbsp red wine vinegar
1 tsp honey
For the loaf:
100g brown rice, uncooked
1 red onion
125g mushrooms
1 small zucchini
150g spinach
1 clove garlic, crushed
3 branches of fresh thyme
20g pine nuts
60g walnuts
300g cans chickpeas, rinsed
1 egg, medium
80g quinoa or chickpea flour
pepper | salt | nutmeg
2 tbsp za’atar
If possible, make the ketchup in advance. Cut the tomatoes in pieces and blend them shortly with the beetroots. Transfer to a saucepan and bring to medium heat. Cut the onion and apple in small pieces and add to the pan. Sweet with honey. Season with chili flakes, pepper and the red wine vinegar. Bring to a boil. Remove from the heat and mix with a bar mixer. Refrigerate until you need it. Cook the brown rice and let cool down. Meanwhile, finely chop the onion, zucchini and mushrooms. Heat one tbsp olive oil. Bake the onion and garlic glazed. Add the courgette and bake for 3 minutes. Then add the mushrooms. Bake for 2 minutes before adding the spinach. Season with pepper, salt, nutmeg and 2 tbsp za’atar. Cut the pine nuts and walnuts into small pieces. Add to the vegetables in the pan. Cut the chickpeas coarse, add to the rest and cook for another minute. Let cool down. Line a large loaf pan with parchment paper. Add the cooked rice, the egg and quinoa flour in a large mixing bowl together with the chickpeas and vegetables. Mix with your hands. Spread this falafel-mass in the loaf pan and smooth it down with the back of a spoon. Refrigerate for 20 minutes so the mass can firm up. Preheat the oven to 180°C. Top the falafel with the beetroot ketchup and bake for 40-50 minutes. Serve with a small salad.

Voor 3-4 personen
Voor de ketchup:
150g tomaten
250g rode biet, voorgekookt
1/2 rode ui
1 zoete appel
1/2 tl chilivlokken
peper
1,5 eetl rode wijn azijn
1 tl honing
Voor het brood:
100g bruine rijst, ongekookt
1 rode ui
125g champignons
1 kleine courgette
150g spinazie
1 teentje knoflook, geplet
3 takjes verse tijm
20g pijnboompitten
60g walnoten
300g kikkererwten, gekookt
1 ei, medium
80g (glu°) meel
peper | zout | nootmuskaat
2 eetl za’atar
Indien mogelijk, maak de “ketchup” op voorhand. Snij de tomaten in grove stukken en blend ze kort met de rode bieten. Doe deze in een klein pannetje en breng aan de kook. Snij de ui en appel in kleine blokjes en voeg toe aan de pan. Zoet met honing en breng op smaak met chili vlokken, peper en rode wijn azijn. Breng aan de kook voor een paar minuten. Neem de pan van het vuur en mix alles met een staafmixer. Zet weg in de koelkast tot gebruik. Kook de bruine rijst gaar en laat afkoelen. Snij intussen de ui, courgette en champignons in fijne stukjes. Verwarm één eetlepel olijfolie en bak hierin de ui en look glazig. Voeg de courgette toe en bak een drietal minuten. Voeg vervolgens de champignons toe en bak een tweetal minuten mee. Voeg tot slot de spinazie toe en laat slinken. Breng op smaak met peper, zout, nootmuskaat en twee eetlepels za’atar. Hak de walnoten en pijnboompitten fijn. Doe deze bij de groenten in de pan. Hak de kikkererwten grof en voeg ook toe aan de pan. Laat alles nog een minuutje aanbakken. Laat afkoelen. Doe bakpapier in een langwerpige bakvorm. Doe de gekookte rijst, ei en bloem in een grote mengkom, samen met de kikkererwten en groenten. Meng meng je handen en doe de massa in de bakvorm, druk aan met de achterkant van een lepel. Laat 20 minuten opstijven in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180°C. Smeer de rode bietenketchup uit bovenaan de falafel en bak 40-45 minuten in de oven. Serveer met een kleine salade.