RODE BIET • BEETROOT

De wilde voorouder van onze moderne bieten is de strandbiet (Beta maritima), die langs de kust van de Middellandse Zee inheems is. Duizenden jaren geleden werden alleen de bladeren gegeten, ongeveer net zoals wij snijbiet eten. De knollen werden vooral gebruikt voor verfstoffen, infusies, kompressen en als middel tegen maagklachten. De bieten zijn wortelgewassen uit de amarantenfamilie, net zoals suikerbieten.

 

The wild ancestor of our modern beet is the sea beet (Beta maritima), which is native along the coast of the Mediterranean Sea. Thousands of years ago, only the leaves were eaten, much like we are eating chard. The tubers were mainly used for dyes, infusions, poultices and as a cure for an upset stomach. The beets are root crops from the amaranth family, like sugar beet.


Voedingswaarde / Nutritive value:

Bieten zijn rijk aan borium, een element dat bekendstaat als versterker van botten. Daarbij werken bieten ontspannend en verwijden ze de bloedvaten, wat de bloedsomloop bevordert en sportprestaties verbeteren (vandaar dat sporters rode bietensap drinken). Ze zijn rijk aan vitamine A, B2, B6 en C, magnesium, calcium, foliumzuur, ijzer en zink.

 

Beets are rich in boron, an element which is known as an amplifier of bones. It dilates the blood vessels, which improves blood circulation and enhance athletic performance (which is why athletes drink red beet juice). They are rich in vitamins A, B2, B6, folic acid and C, magnesium, calcium, iron and zinc.

 

De meeste rode vruchten en groenten ontlenen hun rode kleur aan anthocyanen of lycopeen, maar bieten zijn donkerrood dankzij voedingsstoffen die bètalaïnen heten en een goede bescherming tegen kanker blijken te bieden. Indien de naam van de bieten in de winkel staan, neem dan detroit dark red of ace, twee van de populairste en voedzaamste rassen. Gele bieten (lekker zoet) zijn een goede leverancier van luteïne (een carotenoïde). Witte bieten zijn een mutatie zonder luteïne en bètalaïne.

 

Most red fruits and vegetables owe their red color to anthocyanins (like blueberries) and lycopene (like tomatoes), but beets are dark due to betalaines, which seem to offer good protection against cancer. Yellow beets (tasty sweet) are a good source of lutein (a carotenoid). White beets are a mutation without lutein and betalaine.

 

Bieten zijn echt supergroenten: ze vertonen meer antioxiderende activiteit dan alle andere bekende groenten in de winkel, met uitzondering van artisjok, rode kool, boerenkool en paprika’s. Bieten bevatten negen keer zoveel antioxidanten als normale tomaten en vijftig keer zoveel als oranje wortelen!

 

Beets are really super vegetables: they have more antioxidant activity than any other known vegetable in the store, with the exception of artichoke, red cabbage, kale and peppers. Beets contain nine times as many antioxidants as regular tomatoes and fifty times more than orange carrots!

 

Veel mensen houden niet echt van bieten door de grote hoeveelheden geosmine, een chemische stof met een aardse geur en smaak.

 

Many people do not really like beets by the large amounts of geosmin, a chemical with an earthy aroma and taste.


Bereiding / How to use in the kitchen:

Het hele jaar door kan je genieten van de gezonde rode biet (maar in topvorm in oktober en november). Er is wel een verschil tussen de winter- en de zomerbiet. Dat merk je vooral bij het koken. De zomerbiet heeft ongeveer 25 minuten nodig, een winterbiet doet er 2 uur over. Bieten worden nog voedzamer als je ze stoomt of bereidt in de oven of magnetron. Boen de knollen goed en maak ze ongeschild klaar. De schil houdt immers de wateroplosbare voedingsstoffen (zoals vitamine C en foliumzuur) binnen de knol. Laat ze na garing afkoelen en trek de schillen eraf (met handschoenen want bieten geven paarse kleur af). Prik er niet in tijdens het koken, want dan bloeden ze leeg waardoor sap, smaak en vitaminen in het kookvocht terechtkomen.

 

Throughout the whole year, you can get fresh beetroot. But they are in top shape in October and November.  There is a difference between winter and summer beet. You notice it especially when cooking. Summer beet requires about 25 minutes, a winter beet needs about 2 hours. Beets are even more nutritious if you steam or cook them in the oven or microwave. Scrub the tubers well and make them unpeeled ready. The skin in fact keeps the water-soluble nutrients (such as vitamin C and folic acid) within the tuber. Let them cool after further cooking and pull the husks off (with gloves because beets give purple color off). Do not prick it while cooking, because then they will “bleed” whereby juice, flavor and vitamins end up in the cooking liquid.