Savoury cheesecake

 

Cheesecake has to be my all-time favorite dessert but it doesn’t always has to be sweet. This savory version is definitely worth a try!

Ingrediënten voor 4 personen

50g volkoren crackers met zaadjes | 100g gedroogde ontpitte vijgen of dadels, grof gehakt | 50g pecannoten | 450g zachte romige geitenkaas | 20cl light room | 2,5g agaragar | 100g notenmix | 1 eetlepel olijfolie | 1 eetlepel za’atar ∞ 5 takjes verse tijm | kerstomaatjes | springvorm (16cm)

Verkruimel de crackers en doe ze samen met de in grof gesneden stukken vijgen of dadels en de pecannoten in een mixer. Mix tot je een samenhangende bal krijgt. Bedek een bakvorm met losse bodem met bakpapier en bestrijk met het deeg. Druk het goed aan en zet de bakvorm even in de koelkast. Warm terwijl de room op met de  agaragar en laat twee minuten koken. Doe de zachte geitenkaas in een kom. Giet hierop de room, breng op smaak met peper en roer goed. Giet alles in de bakvorm, strijk de bovenkant glad en laat drie uur rusten in de koelkast. Leg intussen de notenmix op een bakplaat. Giet er 1 eetlepel olijfolie over en bestrooi met za’atar. Rooster 8 minuten. Werk tot slot de opgesteven taart af met tomaatjes, de geroosterde noten en verse tijm.

Ingredients for 4 people:

50g wholemeal crackers with seeds | 100g pitted dried figs or dates, coarsely chopped | 50g pecans | 450g soft creamy goat cheese | 20cl lightroom | 2.5g agar | 100g mixed nuts | 1 tablespoon olive oil | 1 tablespoon za’atar | 5 sprigs fresh thyme | cherry tomatoes | tin (16cm)

Crumble the crackers and put them together with the chopped figs or dates and pecans in a blender. Mix until you get a cohesive ball. Line a baking pan with removable bottom with baking parchment and cover with the ‘dough’. Put the tin in the fridge. Meanwhile, warm the cream with the agar-agar and let boil for two minutes. Put the soft goat cheese in a bowl. Pour over the cream, season with pepper and stir well. Pour into the prepared tin, smooth the top and let rest for about three hours in the refrigerator. Meanwhile, place the mixed nuts on a baking sheet. Pour 1 tablespoon olive oil and sprinkle with za’atar. Grill 8 minutes. Finally cover the stiffened tart with tomatoes, roasted nuts and fresh thyme.