Aspergetaart met geitenkaas en pistachedressing

Omdat het aspergeseizoen van korte duur is, moeten we er ten volle van genieten. Asperges ademen even snel als broccoli en artisjokken en kunnen in een paar dagen veel van hun smaak en voedingswaarde verliezen. Verse groene asperges zijn makkelijk aan bepaalde eigenschappen te herkennen. Op de eerste plaats zijn de stelen glanzend en donkergroen. Als je ze over elkaar wrijft, piepen ze. Ze moeten ook recht zijn, niet gebogen (als ze een week of langer opgeslagen worden in een donkere loods of dichte kist, worden ze langer en krommen ze zich naar boven op zoek naar licht). De punten moeten strak gesloten en groen of paarsachtig zijn. Witte asperges zijn gewoon groene asperges die zijn aangeaard voordat ze boven de grond komen. Ze zien dus nooit daglicht en maken ook geen chlorofyl aan. Uit onderzoek blijkt dat gare asperges gezonder zijn dan rauwe. Door ze te stomen (niet koken!) verhoog je de werking van de antioxidanten met zo’n 30%.

 

» Ingrediënten (voor 2 pers – 35 minuten)

 

6 groene asperges ∞ 1 rol bladerdeeg ∞ 60g geitenkaas + wat extra ∞ pistachedressing (2 eetlepels olijfolie ∞ 1/2 eetlepel witte wijnazijn ∞ 1/2 teentje knoflook ∞ 2 eetlepels fijngemalen pistachenoten) ∞ granaatappelpitjes (optioneel) ∞ kiemgroenten (alfalfa, rode biet, …)

 

⇒ Verwarm de oven voor op 180°C. Schil de groene asperges rondom met een dunschiller en verwijder de onderkant. Stoom deze 10 minuten. Laat ze nadien goed uitlekken. Rol het bladerdeeg uit en vouw de zijkanten dubbel. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Leg het deeg op bakpapier en nadien in een bakvorm. Leg bakbonen op het deeg en blindbak het deeg 8 minuten voor op 180°C. Haal uit de oven en verwijder de bakbonen. Verkruimel de onderkant met de geitenkaas. Rangschik hierop de gestoomde asperges. Sprenkel de pistachedressing erover. Kruid met peper en zout. Bak nog een tiental minuten op 200°C. Werk af met nog wat verkruimeld geitenkaas, pistachenoten, granaatappelpitjes en kiemgroenten als alfalfa.