Een ode aan het ei

Een ei brengt maar liefst 9 essentiële voedingsstoffen aan

Eieren, en vooral de eidooiers, zijn de laatste jaren zwaar onder vuur komen te liggen inzake cardiovasculaire gezondheid. Eieren kunnen het LDL-cholesterol (de zogenaamde ‘slechte’ cholesterol) licht verhogen maar ook de HDL-cholesterol (oftewel de ‘goede’ cholesterol). Dit resulteert in een weinig of niet veranderde LDL/HDL-ratio, een belangrijke biomerker voor coronaire hartziekten. Uit onderzoek blijkt dat de consumptie van 1 ei(dooier) per dag niet geassocieerd is met een verhoogd risico op coronaire hartziekten en beroerte bij gezonde personen. Er is echter wel verder onderzoek nodig of dit ook van toepassing is op mensen met familiale hypercholesterolemie en diabetes type 2. Dus waarom zou je dan nog eieren beperken tot de aanbevolen 3 stuks per week (inclusief producten waarin eieren verwerkt zitten)? Een ei brengt namelijk negen essentiële voedingsstoffen aan waaronder hoogwaardige eiwitten, ijzer, zink, selenium, fosfor en de vitaminen A, D, B2 en B12. En dit alles voor amper 90 calorieën. Daarnaast bevatten eieren naast cholesterol ook voedingscomponenten die mogelijk het risico op hart- en vaatziekten helpen verlagen, zoals de antioxidanten luteïne en zeaxanthine, onverzadigde vetzuren, foliumzuur en B-vitaminen. Door het hoge eiwitgehalte kan een ei bedragen tot meer verzadiging en alzo het gewicht in de hand helpen houden. Af en toe eens een eitje bij het ontbijt in plaats van ander hartig of zoet beleg kan dus zeker geen kwaad. En wees nu eerlijk, een omelet zonder eidooier is toch geen omelet?

Meer info over cardiovasculaire gezondheid: Atherosclerose of op Nutrinews (NICE-info).